…γιατί η καρδιά μας κι’ αν πονεί
γι’ αγάπη θα χτυπάει
και με κιθαρομπούζουκα
γλυκά θα κελαηδάει…

14ο Διεθνές Σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο τραγούδι. Σκύρος, 16-23 Ιουλίου 2023

14ο Διεθνές Σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο τραγούδι. Σκύρος, 16-23 Ιουλίου 2023

Αυτή τη χρονιά, το 14ο διεθνές σεμινάριο-συνάντηση θα πραγματοποιηθεί από τις 16 μέχρι τις 23 Ιουλίου 2023 και συμπίπτει με τα 20 χρόνια της υιοθέτησης της σχετικής  σύμβασης  της UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και με τον εορτασμό των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς».Το διεθνές σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο στη Σκύρο είναι σημείο αναφοράς στο επίσημο κείμενο της UNESCO για το ρεμπέτικο.

Στη φετινή μας προσπάθεια, οι εκδηλώσεις μας θα πραγματοποιηθούν, όπως πάντα, με σεβασμό στη κληρονομιά του ρεμπέτικου και στη θετική αύρα του όμορφου νησιού της Σκύρου. Σταθεροί συνεργάτες μας, η τοπική κοινωνία, το ΠΕΑΠ του Δήμου Σκύρου, το Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκύρου Ανεμόεσσα (πρώην ΣΟΠΠΑ) και η ΣΝΕ (Σκύρος Ναυτική Εταιρεία).

Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, θα κρατηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά ή με e-mail για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο.

Γιώργος Μακρής και Σπύρος Γκούμας

Πληροφορίες τηλ: 0030-210-6410211, 0030-6972335227

e-mail:makres@otenet.gr και info@spirosgoumas.gr

Το αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων, οι ομιλίες και οι παράλληλες εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν αργότερα www.rebetikoseminar.com

Στον ίδιο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε τα πρακτικά του 13ου αλλά και των προηγούμενων σεμιναρίων για το ρεμπέτικο τραγούδι.

 https://www.rebetikoseminar.com/wp-content/uploads/2023/01/Praktika_13_2022.pdf

  Πληροφορίες για το όμορφο νησί της Σκύρου μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο www.skyros.gr

Facebook
Twitter
Email

Περισσότερα Σεμινάρια

Περισσότερα Σεμινάρια

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του σεμιναρίου. Μπορείτε να βρείτε ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση της ανάπτυξης του ρεμπέτικου τραγουδιού, τις ονομασίες των μουσικών δρόμων στα ρεμπέτικα τραγούδια, ιστορικές αναφορές στην ζωή και το έργο σπουδαίων συνθετών, τραγουδιστών και δεξιοτεχνών του ρεμπέτικου (Θανάση Μανέτα, Κώστα Μπέζο (Α. Κωστή), Μαρίκα Παπαγκίκα, Παναγιώτη Τούντα, Γιώργο Μητσάκη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Κώστα Καπλάνη),αλλά και για άλλους όχι τόσο γνωστούς αλλά πολύ σημαντικούς μουσικούς του μεσοπολέμου (Κώστα Φαλτάιτς, Γρηγόρη Ασίκη, Δημήτρη Ατραΐδη, Γιακουμή Μοντανάρη, Κώστα Τζόβενο, Σταύρο Παντελίδη) αλλά και προσωπικές μαρτυρίες για τους αφανείς λαϊκούς μουσικούς. Στοιχεία για τους Μόρτες, τα Κουτσαβάκια και τους Μάγκες. Επίσης μπορείτε να βρείτε μία κοινωνική συσχέτιση των φάντος με το ρεμπέτικο, «η γυναίκα στο περιβάλλον του ρεμπέτικου», μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση από την ερευνήτρια του ρεμπέτικου Gail Holst-Warhaft , μια προσέγγιση στους χορούς των 9, μαρτυρίες για την άνθιση του ρεμπέτικου στον Πειραιά, τα αποτυπώματα του ρεμπέτικου στις γειτονιές του Πειραιά, την άνθηση του ρεμπέτικου στην Θεσσαλονίκη, τις μουσικές των Ελλήνων και φυσικά το ρεμπέτικο στην Φινλανδία καθώς και προσωπικές μαρτυρίες για το πωςμιλάει το ρεμπέτικο στην ψυχή μας.