…γιατί η καρδιά μας κι’ αν πονεί
γι’ αγάπη θα χτυπάει
και με κιθαρομπούζουκα
γλυκά θα κελαηδάει…

12ο Διεθνές Σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο τραγούδι. Σκύρος, 18-25 Ιουλίου 2021

Το12ο Διεθνές Σεμινάριο-συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο «Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς» και σε χώρους του ΠΕ.Α.Π του Δήμου Σκύρου 18-25 Ιουλίου 2021.

Αγαπητοί φίλοι/ες

Μετά τη δύσκολη περίοδο για όλο τον κόσμο, που δημιούργησε η υγειονομική κρίση λόγω πανδημίας και μας υποχρέωσε να αναβάλουμε το περσινό Σεμινάριο-Συνάντηση για το ρεμπέτικο, αποφασίσαμε να ξαναβρεθούμε στο αγαπημένο μας νησί για να ανταλλάξουμε χαμόγελα, προσδοκίες για ένα αισιόδοξο μέλλον και να χαρούμε τη μουσική μας στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.
Τηρώντας με αίσθημα ευθύνης, όλα τα μέτρα και τις συνεχείς οδηγίες που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελληνική Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα της Υγείας,(*) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία του Covid-19 στη χώρα μας, ανακοινώνουμε την διεξαγωγή του 12ου διεθνούς σεμιναρίου-συνάντησης για το Ρεμπέτικο, 18-25 Ιουλίου 2021 στη Σκύρο.

Το12ο Διεθνές Σεμινάριο-συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο «Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς» και σε χώρους του ΠΕ.Α.Π του Δήμου Σκύρου. Τα μαθήματα και οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ανοικτό χώρο. Υπεύθυνος των μουσικών μαθημάτων είναι ο μουσικός Σπύρος Γκούμας και οργανωτικός υπεύθυνος ο Γιώργος Μακρής. Αρωγοί στην προσπάθεια μας αυτή -όπως πάντα- το  Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς,  το ΠΕ.Α.Π του Δήμου Σκύρου και η Σκύρος Ναυτική Εταιρεία (ΣΝΕ), που μας καλοδέχονται στους φιλόξενους χώρους τους για να  αρμενίσουμε όλοι μαζί στο όμορφο ταξίδι της λαϊκής μας μουσικής.
Το Σεμινάριο, μαζί με τις παράλληλες και ανοιχτές στο κοινό εκδηλώσεις του, τις απολαυστικές βραδιές με ρεμπέτικη μουσική στις γραφικές ταβέρνες του νησιού, την ρεμπέτικη συναυλία στις 24/7/2021 στο θέατρο Φαλτάιτς καθώς και άλλα μουσικά δρώμενα είναι ένας θεσμός ο οποίος ξεπερνά τα όρια της Ελληνικής επικράτειας. Η εμβέλεια του φτάνει μέχρι τη Σουηδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Τουρκία, την Κύπρο, τη Φινλανδία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Ισραήλ κ.λπ. Επί πλέον, έχει καταδείξει την ανάγκη διατήρησης και προβολής του ρεμπέτικου τραγουδιού, ως μιας από τις βασικές διαχρονικές συνιστώσες του αστικού λαϊκού μας πολιτισμού, ιδιαίτερα μετά την αναγνώριση και εγγραφή του Ρεμπέτικου στον κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας τον Δεκέμβριο 2017.

Η ομαδική εθελοντική μας προσπάθεια βασίζεται στην αγάπη μας για την αστική λαϊκή  μουσική μας παράδοση, η οποία μας οπλίζει με κέφι, μεράκι και δύναμη για να ξεπερνάμε πολλές δυσκολίες που παρουσιάζονται. Μαζί με τους παλαιούς και νέους φίλους μας, συνεχίζουμε το μουσικό μας ταξίδι με πυξίδα την αγάπη μας για το λαϊκό τραγούδι και τους επώνυμους και ανώνυμους συντελεστές του, οι οποίοι συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της λαϊκής μουσικής.
Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, θα κρατηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά ή με e-mail για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο.

Γιώργος Μακρής και Σπύρος Γκούμας

Πληροφορίες τηλ: 0030-210-6410211, 0030-6972335227 e-mail: makres@otenet.gr και info@spirosgoumas.gr
Το αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων, οι ομιλίες και οι παράλληλες εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν αργότερα στον παρακάτω σύνδεσμο: http: //www.rebetikoseminar.com Στον ίδιο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε τα πρακτικά των προηγούμενων σεμιναρίων για το ρεμπέτικο τραγούδι. Πληροφορίες για το όμορφο νησί της Σκύρου μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο www.skyros.gr .
(*) Για τις μετακινήσεις προς τα νησιά, είτε ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς, με εξαίρεση την Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, θα απαιτείται ένα από τα παρακάτω: – πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση) – PCR test 72 ωρών ή Rapid test 24 ωρών ή Self-test 24 ωρών – Βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες).

Σκύρος….ανάσα στο τραγούδι μας είναι η θάλασσα σου

και η γλυκιά μας μουσική ζητά την αγκαλιά σου…

Ελπίζουμε και προχωράμε…τολμήσαμε! Δύσκολη χρονιά και η φετινή αλλά τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, με προσοχή και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς πραγματοποιήσαμε τη συνάντησή μας για το ρεμπέτικο τραγούδι όπως πάντα στην «Ανεμόεσσα Σκύρο». Το τραγούδι ανέβηκε στα χείλη μας, γέμισε τις καρδιές μας και το χαμόγελο φώτισε πάλι τα μάτια μας…Μαζί με εμάς, που μαζευόμαστε δώδεκα χρόνια τώρα, τον Ιούλιο, από Ελλάδα, Κύπρο, ΗΒ, Τουρκία, Ολλανδία, Γαλλία, Ισραήλ, Φινλανδία…. και η τοπική κοινωνία με τους επισκέπτες του νησιού σε μια συνεύρεση για να μοιράσουμε τα χαμόγελά μας, την αγωνία μας και την απαντοχή μας για ένα αισιόδοξο και καλύτερο μέλλον. Γίναμε όλοι μία παρέα, μία φωνή και αποδείξαμε χωρίς υπερβολές ότι το ρεμπέτικο, αναπόσπαστο μουσικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι πάντα παρόν να μας συντροφεύει και να μας θυμίζει ότι αποτελεί απαράμιλλο στοιχείο της ταυτότητάς μας. Να είμαστε όλοι καλά και του χρόνου…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Περισσότερα Σεμινάρια

Περισσότερα Σεμινάρια

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του σεμιναρίου. Μπορείτε να βρείτε ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση της ανάπτυξης του ρεμπέτικου τραγουδιού, τις ονομασίες των μουσικών δρόμων στα ρεμπέτικα τραγούδια, ιστορικές αναφορές στην ζωή και το έργο σπουδαίων συνθετών, τραγουδιστών και δεξιοτεχνών του ρεμπέτικου (Θανάση Μανέτα, Κώστα Μπέζο (Α. Κωστή), Μαρίκα Παπαγκίκα, Παναγιώτη Τούντα, Γιώργο Μητσάκη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Κώστα Καπλάνη),αλλά και για άλλους όχι τόσο γνωστούς αλλά πολύ σημαντικούς μουσικούς του μεσοπολέμου (Κώστα Φαλτάιτς, Γρηγόρη Ασίκη, Δημήτρη Ατραΐδη, Γιακουμή Μοντανάρη, Κώστα Τζόβενο, Σταύρο Παντελίδη) αλλά και προσωπικές μαρτυρίες για τους αφανείς λαϊκούς μουσικούς. Στοιχεία για τους Μόρτες, τα Κουτσαβάκια και τους Μάγκες. Επίσης μπορείτε να βρείτε μία κοινωνική συσχέτιση των φάντος με το ρεμπέτικο, «η γυναίκα στο περιβάλλον του ρεμπέτικου», μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση από την ερευνήτρια του ρεμπέτικου Gail Holst-Warhaft , μια προσέγγιση στους χορούς των 9, μαρτυρίες για την άνθιση του ρεμπέτικου στον Πειραιά, τα αποτυπώματα του ρεμπέτικου στις γειτονιές του Πειραιά, την άνθηση του ρεμπέτικου στην Θεσσαλονίκη, τις μουσικές των Ελλήνων και φυσικά το ρεμπέτικο στην Φινλανδία καθώς και προσωπικές μαρτυρίες για το πωςμιλάει το ρεμπέτικο στην ψυχή μας.