…γιατί η καρδιά μας κι’ αν πονεί
γι’ αγάπη θα χτυπάει
και με κιθαρομπούζουκα
γλυκά θα κελαηδάει…

13ο Σεμινάριο-συνάντηση 2022

13ο Διεθνές Σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο τραγούδι. Σκύρος, 17-24 Ιουλίου 2022

13ο Διεθνές Σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο τραγούδι. Σκύρος, 17-24 Ιουλίου 2022

Αγαπητοί φίλοι/ες

Το Διεθνές σεμινάριο-συνάντηση για το Ρεμπέτικο πραγματοποιήθηκε 17-24 Ιουλίου 2022 στην όμορφη και φιλόξενη Σκύρο. Υπεύθυνος των μουσικών μαθημάτων είναι ο μουσικός Σπύρος Γκούμας και οργανωτικός υπεύθυνος ο Γιώργος Μακρής. Αρωγοί στην προσπάθεια μας αυτή -όπως πάντα- το Μουσείο Φαλτάιτς, το ΠΕ.Α.Π του Δήμου Σκύρου, η Σκύρος Ναυτική Εταιρεία (ΣΝΕ) καθώς και η τοπική κοινωνία της Σκύρου που μας καλοδέχονται στους φιλόξενους χώρους τους για να αρμενίσουμε όλοι μαζί στο όμορφο ταξίδι της λαϊκής μας μουσικής. Το Σεμινάριο, μαζί με τις παράλληλες και ανοιχτές στο κοινό εκδηλώσεις του, τις απολαυστικές βραδιές με ρεμπέτικη μουσική στις γραφικές ταβέρνες του νησιού, την ρεμπέτικη συναυλία στις 23/7/2022 στο θέατρο Φαλτάιτς καθώς και άλλα μουσικά δρώμενα είναι ένας θεσμός ο οποίος ξεπερνά τα όρια της Ελληνικής επικράτειας. Η εμβέλεια του φτάνει μέχρι τη Σουηδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Τουρκία, την Κύπρο, τη Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Ισραήλ κ.λπ. Επί πλέον, έχει καταδείξει την ανάγκη διατήρησης και προβολής του ρεμπέτικου τραγουδιού, ως μιας από τις βασικές διαχρονικές συνιστώσες του αστικού λαϊκού μας πολιτισμού, ιδιαίτερα μετά την αναγνώριση και εγγραφή του Ρεμπέτικου στον κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας τον Δεκέμβριο 2017, γεγονός που προβάλλει και την συμβολή του σεμιναρίου της Σκύρου από διεθνείς φορείς. Η ομαδική εθελοντική μας προσπάθεια βασίζεται στην αγάπη μας για την αστική λαϊκή μουσική μας παράδοση, η οποία μας οπλίζει με κέφι, μεράκι και δύναμη για να ξεπερνάμε πολλές δυσκολίες που παρουσιάζονται. Μαζί με τους παλαιούς και νέους φίλους μας, συνεχίζουμε το μουσικό μας ταξίδι με πυξίδα την αγάπη μας για το λαϊκό τραγούδι και τους επώνυμους και ανώνυμους συντελεστές του, οι οποίοι συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της λαϊκής μουσικής.

Μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από τα σεμινάρια συναντήσεις 2009-2021: https://youtu.be/UQj0bFJFm3s

Από τα καθημερινά μαθήματα στον φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού συλλόγου Σκύρου «Ανεμόεσσα» From the daily lessons in the welcoming space of the Skyros Cultural Association “Anemoessa”  

Μουσικό χορευτικό δρώμενο με τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο και τους χορευτές του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκύρου «Ανεμόεσσα» στην Κεντρική Πλατεία Σκύρου την Παρασκευή 22/7/2022

Music and dance event with the participants of the Seminar and the dancers of Cultural Association of Skyros “Anemoessa” in the Central Square of Skyros on Friday 22/7/2022

https://www.facebook.com/673460406/videos/356737153289387/  (video – NiSi ’22) Niko Sikkes

Βραδινά μουσικά ταξίδια στις όμορφες ταβέρνες του νησιού Evening musical trips to the beautiful taverns of the island

https://www.facebook.com/1353961819/videos/1243547496468572/

Γιώργος Μακρής και Σπύρος Γκούμας

Facebook
Twitter
Email

Περισσότερα Σεμινάρια

Περισσότερα Σεμινάρια

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του σεμιναρίου. Μπορείτε να βρείτε ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση της ανάπτυξης του ρεμπέτικου τραγουδιού, τις ονομασίες των μουσικών δρόμων στα ρεμπέτικα τραγούδια, ιστορικές αναφορές στην ζωή και το έργο σπουδαίων συνθετών, τραγουδιστών και δεξιοτεχνών του ρεμπέτικου (Θανάση Μανέτα, Κώστα Μπέζο (Α. Κωστή), Μαρίκα Παπαγκίκα, Παναγιώτη Τούντα, Γιώργο Μητσάκη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Κώστα Καπλάνη),αλλά και για άλλους όχι τόσο γνωστούς αλλά πολύ σημαντικούς μουσικούς του μεσοπολέμου (Κώστα Φαλτάιτς, Γρηγόρη Ασίκη, Δημήτρη Ατραΐδη, Γιακουμή Μοντανάρη, Κώστα Τζόβενο, Σταύρο Παντελίδη) αλλά και προσωπικές μαρτυρίες για τους αφανείς λαϊκούς μουσικούς. Στοιχεία για τους Μόρτες, τα Κουτσαβάκια και τους Μάγκες. Επίσης μπορείτε να βρείτε μία κοινωνική συσχέτιση των φάντος με το ρεμπέτικο, «η γυναίκα στο περιβάλλον του ρεμπέτικου», μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση από την ερευνήτρια του ρεμπέτικου Gail Holst-Warhaft , μια προσέγγιση στους χορούς των 9, μαρτυρίες για την άνθιση του ρεμπέτικου στον Πειραιά, τα αποτυπώματα του ρεμπέτικου στις γειτονιές του Πειραιά, την άνθηση του ρεμπέτικου στην Θεσσαλονίκη, τις μουσικές των Ελλήνων και φυσικά το ρεμπέτικο στην Φινλανδία καθώς και προσωπικές μαρτυρίες για το πωςμιλάει το ρεμπέτικο στην ψυχή μας.