…γιατί η καρδιά μας κι’ αν πονεί
γι’ αγάπη θα χτυπάει
και με κιθαρομπούζουκα
γλυκά θα κελαηδάει…

Σεμινάριο για το ρεμπέτικο στο Assos Music Camps

Φέτος οι "Παραπεταμένοι" είμαστε καλεσμένοι από τις 22 έως 26 Αυγούστου για σεμινάριο για το ρεμπέτικο στα πλαίσια της οργάνωσης Assos Music Camps.

Φέτος ήμασταν καλεσμένοι από τις 22 έως 26 Αυγούστου για σεμινάριο για το ρεμπέτικο, στα πλαίσια της οργάνωσης Assos Music Camps . Δάσκαλοι ήταν ο Σπύρος Γκούμας, δεξιοτέχνης του ρεμπέτικου και δάσκαλος Μουσικής και ο Γιώργος Μακρής, ιδρυτής του ρεμπέτικου σεμιναρίου-συνάντησης στη Σκύρο με την υποστήριξη του μουσικού μας ρεμπέτικου σχήματος “Οι Παραπεταμένοι”. Παρουσιάστηκε η ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού σε 5 ενότητες: Το Σμυρναίικο τραγούδι και ο ερχομός των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, το Πειραιώτικο ρεμπέτικο και η “Ξακουστή τετράς του Πειραιώς”, η Δικτατορία του Μεταξά και η λογοκρισία, ο Πόλεμος-η Κατοχή και η Ε. Αντίσταση και τέλος το μεταπολεμικό ρεμπέτικο.

To βράδυ του Σαββάτου 27 Αυγούστου δόθηκε συναυλία στο Kaz Mountains-Adatepe Village μετά την κατασκήνωση του Άσσου. Στη συναυλία όπου έπαιξαν οι “Παραπεταμένοι” με καλεσμένους τους Muammer Ketencoğlu, İvi Dermancı και Cengiz Onural, το συγκρότημα έμεινε πάνω από δύο ώρες στη σκηνή και ερμήνευσε ξεχωριστά δείγματα ρεμπέτικου. Ήταν μια πολύ ζεστή και φιλική βραδιά την οποία παρακολούθησε το κοινό με μεγάλο ενδιαφέρον.

Αυτή την εβδομάδα, ακούσαμε τραγούδια από τη συναυλία στον 95.0 Açık Radio “Babil’den After” στην εκπομπή του φίλου Ercüment Gürçay  Μπορείτε να ακούσετε μια ηχογράφηση της εκπομπής με μέρος του προγράμματος εδώ: https://archive.org/…/babilden-sonra-29.08.2022-edit…

Αναμνήσεις από τις όμορφες στιγμές μαζί με καταπληκτικούς μουσικούς, εξαιρετικές φωνές και πολύ ζεστούς ανθρώπους στο σεμινάριο για το ρεμπέτικο 21-27/8/2022 στην Άσσο της Τουρκίας.

“Πέντε χρόνια δικασμένος” του Βαγγέλη Παπάζογλου τραγουδισμένο στις δύο γλώσσες: https://youtu.be/3g_lvqX6co0

“Εσύ είσαι τρελοκόριτσο” του Δημήτρη Γκόγκου-Μπαγαντέρα (1938) με την Σοφία Κονταράτου, Σπύρο Γκούμα και Δημήτρη Γκούμα.
Ένα μουσικό ταξίδι με τον αυτοσχεδιασμό του Σπύρου Γκούμα με συνοδεία του Δημήτρη Γκούμα.

Περισσότερα video μπορείτε να παρακολουθήσετε στην σελίδα των “Παραπεταμένων” στο facebook

Facebook
Twitter
Email

Περισσότερα Σεμινάρια

Περισσότερα Σεμινάρια

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του σεμιναρίου. Μπορείτε να βρείτε ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση της ανάπτυξης του ρεμπέτικου τραγουδιού, τις ονομασίες των μουσικών δρόμων στα ρεμπέτικα τραγούδια, ιστορικές αναφορές στην ζωή και το έργο σπουδαίων συνθετών, τραγουδιστών και δεξιοτεχνών του ρεμπέτικου (Θανάση Μανέτα, Κώστα Μπέζο (Α. Κωστή), Μαρίκα Παπαγκίκα, Παναγιώτη Τούντα, Γιώργο Μητσάκη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Κώστα Καπλάνη),αλλά και για άλλους όχι τόσο γνωστούς αλλά πολύ σημαντικούς μουσικούς του μεσοπολέμου (Κώστα Φαλτάιτς, Γρηγόρη Ασίκη, Δημήτρη Ατραΐδη, Γιακουμή Μοντανάρη, Κώστα Τζόβενο, Σταύρο Παντελίδη) αλλά και προσωπικές μαρτυρίες για τους αφανείς λαϊκούς μουσικούς. Στοιχεία για τους Μόρτες, τα Κουτσαβάκια και τους Μάγκες. Επίσης μπορείτε να βρείτε μία κοινωνική συσχέτιση των φάντος με το ρεμπέτικο, «η γυναίκα στο περιβάλλον του ρεμπέτικου», μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση από την ερευνήτρια του ρεμπέτικου Gail Holst-Warhaft , μια προσέγγιση στους χορούς των 9, μαρτυρίες για την άνθιση του ρεμπέτικου στον Πειραιά, τα αποτυπώματα του ρεμπέτικου στις γειτονιές του Πειραιά, την άνθηση του ρεμπέτικου στην Θεσσαλονίκη, τις μουσικές των Ελλήνων και φυσικά το ρεμπέτικο στην Φινλανδία καθώς και προσωπικές μαρτυρίες για το πωςμιλάει το ρεμπέτικο στην ψυχή μας.